Přihlásit

Myslivci nemohou číst stopy zvěře, není sníh (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Děčín - Zima bez sněhu není pro přírodu obecně dobrým jevem. Vědí to i myslivci. Ze současného rázu počasí mají ale smíšené pocity. Souhlasně přikyvují, že zvěř alespoň nestrádá jako v době, kdy se krajina ocitne pod metrovými závějemi.
"Zároveň ale chybí ty typické průvodní znaky zimního období. Číst v napadlém sněhu stopy a z nich odvozovat, co všechno v revírech běhá a poskakuje, to je vždycky potěšení, kterého se v tomto čase na Děčínsku i v jiných místech nimrodům nedostává," tvrdil jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty Čestmír Vondráček.
Pokud je sněhu příliš, nemají z takové nadílky velkou radost ani lesníci. Zvláště tam, kde vysoká vrstva sněhu sahá až čerstvým výhonkům stromů. Zvěř se k nim snadno dostává, větvičky a kmínky okusuje a způsobuje tak rozsáhlé škody.
"To samozřejmě nezůstává bez odezvy. Následují jednání o odškodnění nebo dohady o tom, jestli v dané lokalitě nejsou početní stavy zvěře příliš vysoké a podobně," připomněl jednatel myslivců.
I bez bílé pokrývky přinášejí zimní měsíce důkazy o tom, že v blízkém okolí Děčína se vyskytují zajíci, o kterých se soudilo, že z revírů skoro zcela vymizeli. "Vídám je pobíhat v lesích směrem k Maxičkám a v dalších místech. Je to takové zpestření v zastoupení zdejší fauny, které dominuje vysoká a černá zvěř," svěřil se Martin Kotrch z Dolního Žlebu. Je lesníkem i myslivcem zároveň.
"Zdejší ušáci jsou takoví lesní mazáci v dobré zdravotní kondici. Dokáží pláchnout liškám, kterých je tady v okolí také dost. V horší opozici jsou zajíci polní, kteří se ve volné krajině stávají přece jen častěji oběťmi škodné i dravců. Takový výr si s ulovením zajíce dokáže poradit docela snadno," dodal dolnožlebský myslivec.

Josef Suk

Foto - Minulou zimu mohli myslivci zvěř bez problémů stopovat. Letos sníh není, a tak zvěř myslivci nenajdou.
Foto T. Kubelka

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.