Logo
Vytisknout stránku

Vzácný orel skalní ve východních Čechách (Hradecký deník)

Východní Čechy - Ornitologové na východě Čech mají v současnosti plno práce se sledováním výskytu a pohybu divokého orla skalního.
"Majestátní dravec byl prvně pozorován na konci loňského listopadu a od tohoto okamžiku věnují ornitologové výskytové lokalitě neustálou pozornost," informoval nás Josef Vrána. Upřesnil, že při pozorování přes silnou stativovou optiku bylo zjištěno, že se jedná o mladého jedince z loňského hnízdění. "Původ orla zatím ale zjištěn nebyl. Při posledním novoročním zástihu se pták zdržoval ve společnosti immaturního orla mořského a odpočíval," prozradil ornitolog z Náchodska. Vysvětlil, že pod tajemným obratem se skrývá skutečnost, že mladý orel skalní si našel společnost v nedospělém orlu mořském.
Ačkoliv je to v poslední době již druhý případ regulérního zimování orla skalního v našem kraji, stále se jedná o zcela ojedinělý jev. "Přesto je ale možné konstatovat, že dochází k pomalému šíření druhu na území České republiky. Tento trend je podle zvýšené frekvence pozorování patrný zejména na Moravě, kam zalétají mladí ptáci ze slovenských hnízdišť," upřesňuje Josef Vrána. Dodává, že v tamních horách vloni 48 párů odchovalo 25 mláďat. Bohužel, mladí orli skalní si k nám většinou zalétají pro smrt. Netolerance části myslivců způsobuje, že většina potulujících se mladých ptáků je záhy otrávena nebo střelena. "Takto skončil i samec zimující vloni na Hradecku a samice vypuštěná v rámci reintrodukce v Beskydech. Nebýt této závažné kriminální činnosti, patrně by Česká republika již nebyla jedním z posledních států Evropy, kde orli skalní nehnízdí," upozorňuje na smutnější kapitolu z orlího života ornitolog. Poslední záznam o hnízdění těchto orlů na našem území pochází z konce 19. století.

Foto - Orel skalní (Aquila chrysaetos) je v našich zeměpisných šířkách velmi vzácným hostem.
Foto - Josef Vrána

(řez)

Vyšlo také v: Chrudimský deník, Jičínský deník, Krkonošský deník, Náchodský deník, Orlický deník, Pardubický deník, Rychnovský deník, Svitavský deník

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.