Přihlásit

Mysliveckou štafetu přebírají mladší (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Děčínsko - Kolem tisícovky členů měla ještě před několika lety myslivecká sdružení na Děčínsku. Teď jich registrují o skoro stovku méně. Aby pokles lidí, kteří se věnují organizované myslivosti, v regionu nepokračoval, pořádá okresní spolek Českomoravské myslivecké jednoty každoročně kurzy pro nové adepty.
"Ten letošní začíná třetího března a pak bude pokračovat v určených termínech ještě několik dalších sobot. Zapojit se může maximálně tak dvacet zájemců," vysvětlil jednatel okresního spolku Čestmír Vondráček. Připomněl, že během kurzu se jeho účastníci starší patnácti let seznamují s mysliveckou zoologií, zákony, střelectvím, mysliveckými tradicemi, chovem zvěře a ekologií a získávají další potřebné vědomosti a dovednosti.
"Pořádáním těchto kurzů pro adepty myslivosti chceme vychovávat své nástupce. Průměrný věk stávající členské základny totiž přesahuje padesát let," dodal jednatel myslivců.

Někteří jsou myslivci celý život

Jsou i nimrodi, které láska k myslivosti drží po celý život. "Tátovi bylo právě teď už třiaosmdesát let a pořád se ještě běžně zúčastňuje honů a dalších aktivit. Prostě, dokud mu zdravíčko slouží, táhne ho to do revíru," prozradil o svém otci Karlu Nemeškalovi z Ludvíkovic jeho syn Karel. Sám se ale nepotatil, myslivosti se nevěnuje.
Mezi devíti stovkami nimrodů je také asi třicet žen. Většinou se chopí štafety v rodinách, kde si myslivost udržuje své kořeny i po několik generací. "Máme radost, že i v současné době pořádané kurzy absolvují i některé dívky nebo dokonce už ženy, které si vzaly za muže myslivce a nechaly se k tomuto koníčku také zlákat," dodal Čestmír Vondráček.

Josef Suk

Foto - O několik desítek myslivců poklesl letos počet myslivců na Děčínsku. Péče o les a zvěr ale zatím není ohrožena. Dokrmovat se letos zatím nemusí, ale loni museli myslivci zvěř při vysokých mrazech často dokrmovat.
Foto Kubelka Tomáš

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.