Přihlásit

Myslivci vytáhli na partu běžkařů pušku (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jizerské hory - Puškou mířili neznámí myslivci na skupinku běžkařů, kteří jim zatarasili cestu. K incidentu došlo na Silvestra v Jizerských horách nedaleko Krásné Máří.
 Myslivci jeli autem po upravené běžkařské magistrále na Krásnou Máří. "Někteří nám tak ničí hotovou stopu pro běžkaře," uvedla ředitelka Jizerské o. p. s. Blanka Nedvědická. Na cestě potkala auto skupinka běžkařů. "Zatarasili myslivcům v autě cestu, protože ničili stopu. Došlo ke slovní potyčce. Myslivci pak vystoupili z vozu a namířili na běžkaře pušku, aby ustoupili z cesty vozu," vylíčila případ Nedvědická. Sama přitom viděla zničené stopy druhý den ráno. Auto totiž vymlelo sníh až na asfalt. "Na čtyřech místech jsem musela zout lyže a přenést je," řekla. Rolbu na takto poničenou trasu už prý pustit nemůže a běžkaři musí počkat, až napadne sníh. Petr Farský, revírník Ferdinandova, o rozepři včera nic nevěděl. "Honitbu kolem Krásné Máří mají pronajatou myslivci z jiného kraje. Znám je, ale v kontaktu nejsme," řekl Farský, pracovník Lesů České republiky. Případ komentovat nechtěl, protože k němu neměl dost informací. "Vše je o lidech a pokud se někdo takto zachoval, vystupoval jen za svou osobu," dodal. Podle Farského myslivci mohou lovit do poloviny ledna a v tu dobu také mají důvod na Krásnou Máří vyrazit autem. "Dostali k tomu povolení. Situaci ale mohli řešit i jinak, třeba jít pěšky, aby neponičili běžkařům stopy," zmínil revírník.

Řidiči ničí stopy často

Právě s neohleduplnými řidiči, kteří ničí stopy v Jizerských horách, se Nedvědická i samotní lyžaři setkávají poměrně často. Na konci roku se pražskému turistovi Janu Bartončíkovi podařilo na magistrále vyfotografovat Ladu Niva se semilskou značkou. "Terénní auto jelo v pátek od Marianskohorských bud přes Protrženou přehradu, dále pak přes Jesenský hřeben na Sovín. Ničilo přitom běžkařům stopu," uvedl Bartončík. Podle něj přitom řidič lady mohl jet jinudy po silnici.
 Na další případ upozornila Nedvědická. "Pět aut vyjelo na Silvestra na Kristiánov a poškodilo stopy. Někteří řidiči mají povolení k vjezdu a jiní nikoliv," konstatovala. Problém způsobuje malé množství sněhu, a kvůli tomu se v terénních autech ještě dá jezdit po lesních cestách. Jiné roky, kdy je v lednu už hodně sněhu, by se vozem na magistrálu už nikdo nedostal.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Liberecký kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.