Přihlásit

Lov a předchozí zimy zdecimovaly divočáky (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příbramsko - Myslivecký rok sice končí až v březnu, ale už nyní je patrné z předběžného vyhodnocení lovů, že v některých oblastech klesly stavy divočáků. Výjimkou není ani Příbramsko.
"Předpokládám, že k současnému datu budou úlovky odpovídat třetině z předchozích let," potvrdil jednatel okresního mysliveckého spolku Milan Kubů. Problém vidí v tom, že předcházející dvě zimy silně zdecimovaly narozená selata. Ta se převážně rodí v únoru a březnu, kdy stále mrzlo a hlavně ležela vysoká vrstva sněhu. "V některých oblastech dramaticky poklesly i stavy srnčí a jelení zvěře. Kvůli intenzivnímu lovu jsou nižší i stavy divočáků," potvrdil Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.
Místy ovšem myslivci na Příbramsku nepozorují úbytek divočáků. Jenomže je to tím, že v jejich honitbách s rozsáhlejšími lesy zvěř zatím zůstává.
"Do polí ji nic neláká. Prasata zůstala v lesích, kde nachází přirozenou potravu.
Urodilo se mnoho bukvic a žaludů. V předchozí sezoně jsme ulovili asi 20 prasat, letos máme zatím jen osm úlovků," konstatoval Stanislav Kramosil z hvožďanského mysliveckého sdružení.
Podobný názor má vedoucí obecnického polesí Vojenských lesů a statků České republiky Václav Pernégr. "Spousty selat a slabších kusů uhynulo v předchozí zimě. Už kvůli tomu máme úlovky nižší," uvedl Pernégr.
Na internetových stránkách časopisu Myslivost běží anketa ohledně stavů divočáků v Česku. Přibližně 15 procent hlasujících odpovídá, že stavy divočáků mají vzrůstající tendenci. Naopak zbývajících 85 procent lidí, kteří hlasovali, poukazuje na pokles počtu černé zvěře.
"Příroda si umí poradit. Nejdříve zvěř pěkně potrápila dlouhou zimou a letos má veškerá zvěř příležitost ztráty kompenzovat. Je velice dobře připravena na zimu, pokud nějaká ještě přijde," dodal Milan Kubů.

Karel Hutr

Foto - V mnohých oblastech se v poslední době stal divočák vzácnou zvěří.

Foto - Karel Hutr

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.