Přihlásit

Bláznivá zima obrací koloběh přírody naruby (Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíč - Je tohle vůbec zima? Tato otázka zaznívá snad ve všech autobusech, obchodech, v ulicích, zkrátka všude, kde se lidé potkávají a prohodí kus řeči. Ano, v porovnání s loňskou zimou se zdá, že prosinec a leden mají tentokrát jarní náladu. Teplo dělá divy hlavně s přírodou. Kvetou stromy i krokusy, zvířata nevědí, zda ulehnout k zimnímu spánku či nikoliv.

Bodlináči chodí na granule

Extrémně teplé počasí ukrajuje ze zimního spánku zvířatům. Prospívá ale lesní zvěři, kterou, na rozdíl od loňska, netrápí velké mrazy. Ze spánku se díky teplu probudili například ježci, kteří si to večer dupou po třebíčských sídlištích. "Každou chvíli si k nám přijdou pochutnávat na granulích pro kočky. A jak při tom funí!", smála se Lenka Velebová, která pracuje v blízkosti polikliniky v sídlišti Horka Domky. "I tuto zimu u mě několik ježků přezimuje. Ve volné přírodě se vlivem teplého počasí probudili ze spánku. Když jim lidé hodí suchárky pro kočky, hodně jim to pomůže, protože teď potravy tolik nenajdou," přimlouval se za bodlináče Bohumil Trešer, který se o nemocné a vysílené ježky stará již několik let.

Lesní zvěř je spokojená

Zooložka Muzea Vysočiny Pavlína Peřinková nechtěla spekulovat o tom, zda ježci vůbec "ulehli" k zimnímu spánku, nebo zda se z něj probudili. "Jestli je zimní bdělost vysílí, záleží na dostatku potravy. Spánek zkrácený o dva měsíce by jim ale neměl uškodit," usoudila. Lesní zvěř je na tom velice dobře. "Netrápí ji krutá zima, má co jíst, ale přesto přikrmujeme. Krmelce jsou téměř netknuté, protože vysoká má dostatek trávy," vysvětlil předseda Okresního mysliveckého spolku Oldřich Blecha.

Foto - Bohumil Trešer ukazuje ježka, který u něj přezimuje. Teplá zima probudila zvíře ze spánku.

Foto Mirka Čermáková

MIRKA ČERMÁKOVÁ

Vyšlo také v: Havlíčskobrodský deník, Jihlavský deník, Pelhřimovský deník, Třebíčský deník, Žďárský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.