Přihlásit

Teplá zima vynahrazuje zvěři loňské strádání (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlastní zpráva

Lesy jsou bez sněhu, potravy pro zvěř je dost a dost. Letošní mírnou zimu si myslivci pochvalují. A byli by ještě spokojenější, kdyby lesní cesty nevábily turisty k zimním procházkám víc, než bývá v těchto měsících obvyklé.
 "Zvěři škodí teď v zimě hlavně lidé. V lesích nejsou sice běžkaři, ale pohyb lidí tam je, a to zejména s volně pouštěnými psy. Zvěř nyní potřebuje v období zimní nouze klid. Když je přeháněna, strádá. Zejména srnčí zvěř je choulostivá. Pes ji sice nedožene, ale ona potom hyne na zápal plic," tvrdí starosta honebního společenstva Nové Sedlo na Karlovarsku Miroslav Pomichal.
 Vrásky na čele myslivcům dělají také jezdci na koních, kteří se prohánějí po lesích a polích a plaší zvěř. "Koňská turistika se teď hodně rozmáhá. Někteří jezdci bohužel nerespektují zákony a nařízení a promluvy do duše jsou v některých případech marné," konstatoval jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty ve Žďáru nad Sázavou Oldřich Sedlář.

Loňský úbytek se možná vyrovná

"Zatímco loňská zima pro nás znamenala katastrofu, protože byl dlouho sníh a mráz, ta letošní je dobrá. Letos si to příroda vynahrazuje. Za loňskou zimu jsme zaznamenali úbytek, ale letos by se to mělo spravit. Zvěř se nenamáhá kvůli vysokému sněhu, nevyčerpává se," vysvětlil Sedlář. Jak dodal, i když myslivci očekávají, že tuhá zima ještě přijde, nebude to znamenat žádný větší problém. Veškerá spárkatá zvěř dostane tento víkend do krmelců lék proti parazitům ve směsi granulí. "Paraziti přes zimu zvěř sužují a vyčerpávají. Kdyby přec jen zima ještě zaútočila, zvířata se udrží v kondici a tolik se nevysílí," doplnil Sedlář.
 "Letošní zima vynahrazuje lesní zvěři loňské dlouhé zimní strádání," řekl Právu jednatel Okresního mysliveckého spolku v Pardubicích Josef Kurča. "Zatím je ale brzo na jakékoli hodnocení, co toto teplé počasí pro zvěř přinese. Ta se totiž počasí přizpůsobuje a přivádí mláďata pouze do odpovídajících teplot. Snad pouze u černé zvěře může dojít k drobným změnám a vyvedení selat může proběhnout v jiném čase, než je běžnou zvyklostí. Pokud by však tyto teplotní výkyvy pokračovaly déle, mohly by přivést změnu říje i u lišek a zajíců," dodal Kurča.

Zatím se nemusí přikrmovat

"To, jak se letošní příznivá zima promítne do stavů zvěře, ukáže až jaro. Dá se ale předpokládat, že se chovy rozrostou, zejména pak černé zvěře. Nyní, kdy zvěř nestrádá, ale nemá smysl do lesa nosit větší množství pečiva. Mohlo by zplesnivět a strávníkům spíše ublížit," uvedl Milan Dobšíček z mysliveckého spolku Smrčina-Podhradí na Ašsku.
 "Určitě se nemusí tolik přikrmovat. Rozmnožování již u zvěře proběhlo. Semenný rok u buků a dubů příznivě ovlivnil nabídku krmiva pro černou zvěř. Z minulosti máme zkušenost, že v takovém případě bývá potom více divočáků, ale to se teprve ukáže," sdělil vedoucí oddělení myslivosti Krajského úřadu ve Zlíně Zdeněk Florián.
 Není však všechno tak ideální, i současné počasí má své horší stránky. "Pro zvěř stejně jako pro člověka je nepříjemné, že je v lese více mokro, a přitom chladno. Zvěř se tak promáčí a prochladne, což ji může oslabovat více, než když napadne sníh. Ale i tento vliv je zatím ještě brzy hodnotit," doplnil Florián.

Foto popis: Jeleni jsou chloubou každé honitby. Také v Krušných horách se jejich stavy přísně kontrolují a myslivci jim věnují patřičnou péči i v zimních měsících.
Foto Autor - Foto PRÁVO - František Kšajt

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.