Přihlásit

Zimoviště ptáků jsou teď často poloprázdná (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nasavrky - Zvířata ve volné přírodě si současnou mírnou zimu užívají. Přežít je totiž stojí méně sil.
Mnohé druhy vůbec ani nedorazily do svých konečných zimovišť. Zůstaly často v mezizimovištích. "Například počty netopýrů v místech, kde obvykle tráví zimu, jsou výrazně nižší. Vzhledem k tomu, že není taková zima, zůstávají v různých dutinách stromů, ale i v domech," podotýká vedoucí nasavrcké Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Železné hory František Bárta. Do tradičních zimovišť stále ještě nedorazili ani severští ptáci. Naopak v přírodě můžeme nyní slyšet zpívat kosy či sýkory. Pracovníci správy CHKO proto také stále čekají se sčítáním zvířat v zimovištích. "Potřebujeme, aby bylo několik dní pod nulou, pak teprve budeme situaci mapovat. Sčítat chceme na konci tohoto měsíce," doplňuje
Bárta. Už o nadcházejícím víkendu se však uskuteční sčítání vodních ptáků. Mírnou zimu vítá podle myslivců i lesní zvěř. Stále má totiž přístup k potravě a nemusí se vysilovat pohybem ve sněhu. Velmi důležitá pro přežití je také skutečnost, že lidé nyní zavítají do lesa jen zřídka. Není sníh a tedy ani žádní lyžaři, kteří by zvěř rušili.
Na současném vývoji lze tedy podle Františka Bárty najít více pozitiv než negativních faktorů. "Pokud by mělo být deset nad nulou ještě měsíc a pak by udeřily mrazy, to už by problém znamenalo," tvrdí vedoucí CHKO. V případě rostlin lze nyní najít kvetoucí lýkovce jedovaté. Obvykle přitom kvetou až v polovině února. Přestože se to může zdát nemožné, i houbař si ještě teď přijde na své. Ovšem jen fajnšmekr, který sbírá jidášovo ucho. "Nyní je ideální čas, plodnice jsou velké. Jde o houbu, která se používá jako koření. Roste v blízkosti vod," uvádí Bárta.

Foto - Lesní zvěři letos sníh síly neubírá. V˙minulých letech vysílením mnoho kusů uhynulo.
Foto - Deník

Miroslav Krčil

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.