Přihlásit

Přes počasí přikrmují (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jablonecko - Zvěř v horách musí myslivci i lesníci přikrmovat, i když nejsou třeskuté mrazy. Zažívání vysoké i zajíců přešlo na zimní režim. Ke krmelcům tak vyrážejí správci lesů a honiteb třikrát do týdne. Do přezimovacích obůrek, kde se v současnosti skrývají jeleni a laně, dokonce každý den.
"Přikrmujeme kukuřicí a řepnými řízky. Do krmelců dáváme také kaštany a žaludy," sdělil Miroslav Kortan z obecní lesní správy Lesů ČR v Jablonci. "Kvůli vlhkosti však nedáváme chleba nebo jiné suché pečivo," upozornil lesník. Koncem ledna přibydou do jejich stravy také jeřabiny, které pro lesní zvěř fungují jako vitamínová bomba.
Přestože spotřeba je díky teplému počasí nízká, zvířata vyžadují zvláštní výživu. K zelené píci se vrátí až během března či dubna. Zvěř v lesích neškodí ani mladým větvičkám či teplem nabobtnalým pupenům.
Přesto správci lesů dobrodincům, kteří chtějí také lesní zvěři něco donést, radí. "Do krmelců by se chodit nemělo. Lepší je domluvit se s myslivcem," řekl Miroslav Kortan. Ti vědí přesně, kde je potřeba zvěři přidat a kdy nevhodné dárky mohou uděla více škody než užitku. Zvěř by nemusela stíhat vše zkonzumovat. "Celá řada příznivců nám nosí žaludy nebo kaštany celý rok. To pak podle vhodnosti a doby dále zpracováváme," popsal lesní správce.
Vysoká, i drobnější obyvatelé lesa v současnosti potřebují hlavně klid. Jeleni jsou právě proto zrakům horských turistů přes zimu skryti ve speciálních přezimovacích oborách. "O soustředěnou lidskou péči nestojí," sdělil Miroslav Kortan. Začátkem února jim přibudou na jídelníčku také zrna ovsa a nemine je například seno. Co do korýtky v lese nepatří, je naopak hmota podobná šrotu.

Martina Machová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.