Přihlásit

Myslivecká sdružení chránila zajíce (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Koštice/Vrbno nad Lesy Jen čtrnáct mysliveckých spolků nebo sdružení uspořádalo v právě skončené sezóně svůj podzimní hon. Protože se však silně snížily stavy drobné zvěře, stříleli leckde myslivci jen bažanty, jinde v loňském podzimu hony ani neplánovali.
"Podle plánů společných lovů zvěře na rok 2006 se uskutečnil v působnosti Městského úřadu v Lounech hon na zajíce jen v některých honitbách, například v Černochově, Hřivicích, Chlumčanech Hříškově, Líšťanech, Mnichovském a Panenském Týnci, Počedělicích, Postoloprtech, Telcích, Řisutech, Pátku, Slavětíně a Peruci," uvedla včera pro náš deník Věnceslava Krátká, která na lounské radnici zajišťuje správu myslivosti.
"V některých honitbách, například Domoušice a Vrbno, nebyly hony na drobnou zvěř plánovány z důvodu nenaplnění kmenových stavů této zvěře," uvedla V. Krátká.
Ze současných stavů zajíců a koroptví je smutný například člen výboru mysliveckého spolku ve Vrbně Bohumil Formánek. "Jsme zapojeni v programu myslivecké jednoty lounské a litoměřické oblasti, zaměřeného na ochranu zajíce polního," uvedl B. Formánek.
Podzimní hon si proto ve Vrbně neplánovali, aby zdevastované stavy zajíců ještě dále nesnižovali.
"Mimo nedostatku úkrytu vblízkosti obce se na stavech drobné zvěře podepisuje nadměrné množství predátorů, zejména stále se vylepšující zdravotní stav lišek jim velmi škodí," vypočítává.
Všichni myslivci z obcí, kde žije hodně chalupářů, jsou nešťastní z víkendových vycházek chalupářů. "Chodí pravidelně do volné přírody venčit svoje psy a mimo obec je pouštějí z vodítka, aby se mohli proběhnout," vypráví B. Formánek.
Většina chalupářů se domnívá, že pokud pes prožene pořádně zajíce, jde o neškodnou zábavu, ale opak je pravdou. V zimě si musí drobná i spárkatá zvěř chránit svoje zásoby energie, aby dobře přezimovala a na jaře stihla vyvést mláďata.
Část lidí navíc ještě nesmyslně ničí zařízení pro drobnou zvěř. "Objevil jsem v honitbě hejno koroptví," vzpomíná myslivec. Postavil pro ně úkryt, ale do dvou dnů byl rozbořen a zmizel ze svého místa.
Mezi obcemi, kde se podzimní hon rovněž nepořádal, byly i Koštice. "Připojili jsme se do programu na záchranu zajíce a proto jsme hon neuskutečnili," potvrdil také předseda mysliveckého spolku v Košticích MVDr. Josef Štýbr.
Program na ochranu zajíce polního podporuje finančně i Krajský úřad Ústeckého kraje, který přispívá myslivcům na léčiva proti parazitům zvěře, nebo na budování úkrytů a další opatření, sledující ochranu zajíců.
"Na Litoměřicku jsou s ochranou zajíců již trochu dále, ale my, jako účastníci programu, jsme odstřel zajíců zcela zastavili," potvrdil JosefŠtýbr.
---

Škodí i psi
Chalupáři pouštějí v lese psy a ti často zajíce velmi vyčerpají, zajíc pak nepřežije zimu.

Táňa Vavřínová

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.