Přihlásit

Myslivci začali s odstřelem chráněných kormoránů (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přerov - Střelbu na chráněné kormorány zahájili v těchto dnech na pokyn rybářů myslivci na Přerovsku. Důvodem je fakt, že ptáci se v této oblasti opět přemnožili a decimují chov ryb. Rybáři letos doplácejí i na teplé počasí. Podle ornitologů se totiž ptáci v tuto roční dobu již tady obvykle nevyskytují a stahují se více na jih.
 "V oblasti kolem Oseka se nám zatím pohybuje kolem 70 kusů těchto ptáků. Jsme z toho špatní, ale zatím to není tak drastické. Vyslali jsme místní organizace myslivců, aby tam začaly střílet. Muselo se. Máme na to výjimku do konce března. Snad se nám je podaří odtlačit," řekl předseda Českého rybářského svazu v Přerově Vladimír Tiefenbach.
 Kormoráni se kvůli teplému počasí zatím rozptylují a nedecimují chov ryb na jednom místě. Situaci to ale nijak nezlepšuje. "Když budou plochy zamrzlé, objeví se na Bečvě, kde je proud a voda nezamrzá. Tam by nám dělali velkou paseku taky," doplnil Tiefenbach.
 Odborníci přitom stále trvají na tom, že by se tito ptáci střílet neměli. "Preferujeme plašení. V menších rybnících jako v Oseku stačí, když tam člověk projde a ptáky tak hned vyplaší," dodal místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Výjimku k hubení kormoránů udělil rybářům olomoucký krajský úřad. Rybáři myslivcům za každého uhynulého ptáka, který se řadí k chráněným druhům, vyplácejí finanční odměnu.
 Kormoráni do Česka přilétají z Polska a Skandinávie na podzim. S příchodem zimy se přemísťují na jih k Rakousku a část z nich až ke Středozemnímu moři. Přes Českou republiku se do svého hnízdiště vracejí v březnu a v dubnu.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.