Přihlásit

Hlídky stopují šelmy a straší pytláky (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beskydy, Javorníky - Vlčí hlídky, které pravidelně procházejí Beskydami, potvrdily, že po hřebenech hor se pohybují vlci i několik rysů.
 Dobrovolníci úzce spolupracující s Hnutím Duha při několika posledních víkendových výpravách do hor zaznamenali řadu stop těchto pozoruhodných šelem. "Bohužel se k nám také dostaly signály, že v okolí Valašské Senice pytláci před nedávnem zastřelili medvěda. Nikdo nám ale nic bližšího nechce říct. Zkoušíme v okolí vesnice najít stopy po jeho pohybu či pobytu," řekl jednatel meziříčských ochránců přírody Milan Orálek.
 Speciálně vyškolení spolupracovníci Hnutí Duha vyrážejí do terénu už šestou sezonu.
"Přítomnost většího počtu osob, které v horách případné pytláctví sledují, může sehrát preventivní roli," nepochybuje koordinátor vlčích hlídek Miroslav Kutal.
 Zatímco před lety byla v Beskydech celá vlčí smečka včetně mladých jedinců, letošní poznatky zatím prokázaly přítomnost spíše jednotlivých šelem.
 Vlčí hlídky mají kromě mapování výskytu šelem také zastrašit myslivce a pytláky, aby je vidina kožešiny rysa nebo vlka nezlákala k pokusu zvířata zastřelit.
 "Dosud se nepodařilo žádného ilegálního lovce usvědčit. Příčina je jednoduchá. Lidé často vědí, kdo v obci šelmu zastřelil, ale mlčí. Řada myslivců přiznala, že šelmu ilegálně ulovila," dodal Orálek.
Vlčí hlídky podporuje také Dana Bartošová, která má na Správě Chráněné krajinné oblasti Beskydy na starosti právě velké šelmy.
 "Snažíme se hlídky usměrnit, aby zbytečně nedráždily myslivce. Jejich poznatky jsou cenné," uzavřela Bartošová.
 V Beskydech v posledních letech ubývá útoků velkých šelem na hospodářská zvířata. V loňském roce vlci podle informací ochranářů zabili pět ovcí. V roce 2004 měli společně s rysem na svědomí šest desítek kusů. Mezi nimi byly ovce, telata a kozy. Loni vlci v Beskydech zabili patnáct ovcí.
 Nižší počet zabitých hospodářských zvířat pravděpodobně souvisí i s lepší ochranou stád u větších chovatelů.

Foto popis: Speciální hlídky potvrdily výskyt vlků v Beskydech.
Foto Autor - IL. Foto - MAFA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.