Přihlásit

Myslivci museli rušit hony (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměřížsko - Nízký výskyt drobné zvěře letos potrápil myslivce na Kroměřížsku. Museli kvůli tomu na některých místech dokonce rušit i hony. Lovci, kterým v lednu končí honitba, zaznamenali přemnožení pouze u lišek.

trápení lovců

"Drobné zvěře je málo, podle informací mých kolegů vím, že někde museli hony úplně zrušit," sdělil Zdeněk Zapletal za myslivce v Kvasicích. Jeho slova potvrdil i jednatel kroměřížských nimrodů Jan Buksa. "Letní přírůstky vypadaly zpočátku nadějně, bylo však příliš sucho a srážky žádné. Dospělá zvěř byla schopna přežít, mladá zvěř však na to doplatila," poukázal Buksa. Hony byly podle Buksy nejčastěji zrušeny směrem na Kvasicko a Zdounecko. Naopak nejlépe na tom s lovy a množstvím drobné zvěře byli myslivci na Holešovsku. Sčítání Českomoravské myslivecké jednoty ukázalo, že zatímco zajíců ubylo, lišky se přemnožily. "Stále stoupají stavy lišek i jejich lov. Ty po vymýcení vztekliny ztratily jediného přirozeného nepřítele," informoval mluvčí jednoty Jiří Šilha s tím, že pokud se neprovádí odstřel lišek, hrozí jejich přemnožení. "Lišky se loví opravdu intenzivně. Jsou to nejen nosiči vztekliny, ale také prašiviny, která je přenosná i na člověka," souhlasil jednatel kroměřížských myslivců Buksa. Nimrodům již za pár dní lovecká sezona odzvoní. "V pondělí 15. ledna končí doba lovu jelena evropského, jelena siky a hus. Koncem tohoto měsíce je pak ukončení lovu bažantů a konají se poslední hony," uzavřel Jiří Šilha.

Foto - Po honitbě. Sčítání Českomoravské myslivecké jednoty ukázalo, že loni ubylo zajíců, ale naopak stoupají stavy lišek.

Foto - Eva Gremlicová

JARMILA KUNCOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.