Přihlásit

Teplá zima prospívá kormoránům (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ptáci útočí na ryby, které jsou na nezamrzlých rybnících bezbranné

Jižní Čechy - Nažraní kormoráni a hladové ryby - tak jdou vyjádřit současné poměry na jihočeských rybnících. Neobvykle teplá zima totiž vyprovokovala aktivitu ryb, které na nezamrzlých rybnících loví jinak odlétající kormoráni.
 Stěhovaví kormoráni odlétají na zimu k Dunaji. Teď se soustředili na rybníky na Třeboňsku a rybáři je musí plašit.
 "Rybníky vůbec nezamrzly. To je příležitost pro kormorána velkého, který normálně odlétá. Útočí na mladé ryby. Zimu přežívají v klidu u dna v teplejší vodě, ale teď jsou v pohybu, i když pomalejším. Pro kormorány jsou snadnou kořistí," uvedl technik pro chov společnosti Rybářství Třeboň Aleš Kříž.

Třeboňští rybáři plaší ptáky střelbou

Pokud někdo tvrdí, že se příroda úplně zbláznila, platí tato slova právě od jihočeských rybářů. Škody mají totiž už druhou zimu za sebou. Vloni je pozlobil sníh a silný led, zima trvala až moc dlouho.
 "Ryby pak měly nedostatek kyslíku, museli jsme jim ho dodávat. Letos to zatím vypadá, že ztratí na váze. Neodpočívají a navíc nepřijímají ani potravu, na to nejsou v tuto dobu zvyklé," řekl Kříž z Rybářství Třeboň.
 Třeboňští rybáři proto alespoň využívají povoleného plašení kormoránů střelbou. Velké kolonie jsou v současnosti na rybníce Ženich. Povolení k odstřelu mají členové mysliveckých sdružení.
 Teplá zima zatím nevadí jihočeským ovocnářům. Strach mohou mít jen pěstitelé meruněk, těmto stromům už ožívají pupeny.
"Doufáme, že v únoru se konečně ochladí, jinak by to bylo i pro nás špatné," uvedl šéf ovocnářské firmy Zemcheba v Chelčicích na Strakonicku Jaroslav Muška.
 Jihočeši totiž pěstují hlavně višně, jablka, švestky a rybíz s pozdější vegetací, hůře jsou na tom například právě rané meruňky a vinná réva. Přesto ovocnáři sady neustále kontrolují. Proti předčasnému probuzení stromů a jejich následnému zmrznutí ale nemůžou udělat zhola nic.

Počasí vyhovuje divoké zvěři v lesích

Jak teplo v neobvyklé době snáší divoká zvěř? Je v pohodě, rozhodně je na tom lépe než před rokem. Myslí si to zoolog z českobudějovické Agentury ochrany přírody a krajiny Jiří Pykal.
 "Zaznamenali jsme jen pár neobvyklých jevů. Například když se v prosinci objevily ve Strakonicích kachny březňačky s mláďaty. Kromě toho, že se někde probudili ježci, si myslím, že se s tím příroda vyrovná. Horší to bylo touto dobou v loňském lednu a únoru, kdy pomrzlo hodně hlavně drobných ptáků," míní Pykal.

Foto popis: Kormoráni způsobují rybářům značné škody.
Foto Autor - Foto - ARCHIV

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.