Přihlásit

Lesních zvířat bude zase více, věří myslivci (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomoucký kraj - Zatímco vloni myslivci hlásili úbytek až poloviny počtu srnek a divočáků kvůli dlouhé a tuhé zimě, letos doufají, že se jejich stavy zlepší.
 Příznivé počasí zimních měsíců ale podle odborníků nahrává přemnožení hlodavců.
 "Jsme velice rádi, že letošní zima byla mírná a bez vysoké sněhové pokrývky. Očekáváme přírůstky jak u divočáků, tak u srnčí zvěře. Věříme, že teplá zima, kterou jsme teď měli, pomůže loňskou katastrofu, kdy zahynula spousta zvěře, alespoň částečně napravit," doufá Jiří Zbořil z olomouckého mysliveckého spolku. Zvířatům také pomáhala v zimě léčiva, která myslivci dávali do krmelců. Medikamenty je měly chránit před parazity.
 Vloni myslivci napočítali v Olomouckém kraji 19 tisíc srnců, 2230 divočáků a přes 25 tisíc zajíců. Letošní výsledky budou známé ke konci dubna.
 Zemědělci se naopak bojí přemnožení hlodavců. "Každoročně jich řada zahyne při jarním tání. Tentokrát tomu ale bude jinak, protože moc sněhu v zimě nebylo. Proto v kraji chystáme plošné deratizace, které mají jejich přemnožení zabránit," uvedl Zbořil.
 "Myslivci v současné době chodí po polích a připravují návnady. Plošná deratizace se pak bude provádět tam, kde už lidské síly nestačí," informuje ředitel olomoucké agrární komory Miloš Porč.
 Deratizace chrání zvířata také před tularemií, kterou přemnožení hlodavci přenášejí. Nemoc je přenosná na zvířata i člověka. U lidí se projevuje horečkou a podobnými příznaky jako chřipka. Zvířata zase ztrácejí svou přirozenou plachost a uhynou.
 Podle myslivců po zimě přichází pro zvířata nebezpečí v podobě zelené řepky. "Zvířatům řepka chutná, takže se jí přežírají. Jejich zažívání však není pro tuto potravu přizpůsobeno. Zvěř se stává malátnou a ztrácí zrak. Pokud nepřejde na jinou potravu, většinou umírá," upozorňuje Porč.

Foto popis: KOLIK JICH BUDE? Vloni myslivci napočítali na střední Moravě 2230 divočáků. Letos očekávají přírůstky.
Foto Autor - Foto - MAFA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.