Přihlásit

Název: Případ pytláka století: pokus vraždy je v záloze (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno
Vleklá kauza pytláka z Ořechova na Brněnsku Josefa Konečného nemá konce. V lednu okresní soud pro Brnovenkov poslal spis olomouckému vrchnímu soudu, aby posoudil, zda se nejednalo o pokus vraždy. Soudci jsou však toho názoru, že nikoliv. "V kauze jsme rozhodli koncem března. Jednání bylo neveřejné, nemohu tedy sdělit, jak senát rozhodl," řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy. Spis se tak vrátil na stůl samosoudce Antonína Krátkého. "Přišlo to ve středu a zatím je případ u nás. V následujících dnech rozešlu oběma stranám rozhodnutí vrchního soudu a nařídím i termín jednání," potvrdil Krátký. Co je obsahem rozhodnutí odvolacího soudu, však nechtěl prozradit. Proces s jedenačtyřicetiletým milovníkem zbraní se tedy nemění. Žaloba Konečného viní z pěti trestných činů. Kromě poškozování cizí věci a výtržnictví čelí ořechovský pytlák i žalobě z ublížení na zdraví. Sazba u platné judikatury je až osm let ve vězení. Za pokus vraždy si může odsedět až patnáct.

Žárlil, proto střílel

Konečný byl náruživý sběratel trofejí. Noci trávil v lesích po celém Česku. Manželka se s ním chtěla rozvést, což Konečný nemohl přenést přes srdce. Vše vyvrcholilo v polovině října 2005, kdy popadl podle žaloby zbraň, sedl do auta a rozjel se manželku hledat k údajnému milenci. Opil se, šel před dům, kde jeho žena pobývala, a začal střílet do oken. Křičel, ať okamžitě vyjde ven, nebo všechny povraždí. Už v lednu, kdy byl soud pro Brno- venkov toho názoru, že by se mohlo jednat o pokus vraždy, s takovým rozhodnutím pytlákův obhájce Jan Vokál nesouhlasil. "V žádném případě se nejednalo o pokus vraždy. Chápu, že se chce soudce kauzy zbavit," řekl tehdy advokát. Včera nebyl k zastižení, protože je v cizině. Konečný měl téměř po celý proces esa v rukávu. Zbraň, ze které vyšly osudný den výstřely, totiž policisté při domovní prohlídce nenašli. Objevili ji až loni na podzim. Ležela v myslivecké boudě u Syrovic na Brněnsku. Na tajnou skrýš upozornil anonym. Co se stane s kolekcí trofejí, které našli policisté při domovní prohlídce, bude jasné až po skončení procesu. Zájem o ni mají památkáři a myslivci. Ti chtějí vytvořit expozici věnovanou pytláctví.

PAVEL MOKRÝ

Vyšlo také v: Blanenský deník, Břeclavský deník, Hodonínský deník, Vyškovský deník, Znojemský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.