Přihlásit

Prasata zničila budoucí úrodu (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jílovice
Škodu za dvanáct tisíc korun způsobila divoká prasata na pozemcích pana Košíčka z Jílovic. Až přivolaný soudní znalec přinutil jednat ty, kteří by za řádění zvěře měli nést odpovědnost.
"Černá zničila trvalé porosty, skoro dva hektary. Museli jsme to znova zorat a zasít. Už teď je jasné, že bude špatná sklizeň," posteskl si nad výsledkem řádění divočáků zemědělec.
Když pan Košíček zjistil, co se stalo, žádal myslivce o úhradu škody ve výši pět tisíc korun. "Nesouhlasili a nabídli mi dva tisíce. Tak jsem pozval soudního znalce a ten škodu vyčíslil na 12 200 korun. Myslivci mi nabídli polovinu. No, než abych se s nimi dál tahal po soudech, tak jsem to vzal," dodal.
"Bylo by třeba, aby se stavy černé zvěře snižovaly," je zemědělec přesvědčen.
Podle myslivců loňská zima způsobila pokles černé zvěře o třetinu, což je důvod, proč se jim letos do odstřelu příliš nechce.
To, že zejména divoká prasata utíkají do polí, kde následně ničí úrodu, vnímají spíše jako únik zvířat z míst, kde nemají klid.
"Divoká prasata jsou celkem inteligentní zvířata, utečou před lidmi do lánů kukuřice, a pokud zde zemědělec nenechá pruhy, není nijak lehké zvěř ulovit," říká myslivecký specialista Luděk Králíček. "V tomto směru si za to mohou zemědělci sami," je přesvědčen. "Dalším problémem jsou například houbaři, kvůli kterým valná většina prasat utíká právě do polí, kde mají klid," zdůrazňuje.
Jako prevenci doporučuje buď repelent s lidským pachem, anebo elektrický ohradník okolo plodin. "Ten funguje stoprocentně," radí Králíček.
Pokud se zemědělci ani s výše uvedenými radami nespokojí, doporučuje jim prostudovat si pokyn, který vydalo české ministerstvo zemědělství. "Týká se právě odstřelu černé zvěře a obsahuje také ustanovení s výjimkou o různých druzích lovu jinak nepovolených," uzavírá.
"Je to v lidech," povzdechl si pan Košíček. "Myslivci sice chodí na čekanou, ale jen čekají, až k nim prasata přijdou," poznamenal.

MARKÉTA SEDLÁČKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.