Přihlásit

Lesníci se bojí trvajícího sucha (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brněnsko
Co je příjemné jednomu, neprospívá druhému. Extrémně teplé a suché počasí, které navázalo na teplou zimu, dělá vrásky lesníkům a myslivcům. Začínají hynout sazenice, brzy budou následovat mláďata. Předpověď totiž věští suchý duben. Lesy v okolí Brna již tři týdny nezvlhčila jediná kapka deště. Vyschlá půda je přímo "nachystaná" k požárům, které mohou vypuknout i kvůli nepozornosti. V sobotu tak hořelo v lese na Blanensku. "Nedbalost při pálení klestí tam způsobila požár, který likvidovalo pět hasičských jednotek. Jen díky rychlému ohlášení a pohotovému zásahu se podařilo zabránit větším škodám," sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. I tak podle něj padlo za oběť plamenům půl hektaru lesa. A bude hůř. Sucho a teplomá pokračovat. "Vyhlídky jsou takové, že menší srážky do pěti milimetrů by mohly přijít ve středu ráno, místní přeháňky ještě v pátek. Ale odhad na měsíc dopředu ukazuje na pokračující sucho," řekl Mojmír Martan z Českého hydrometeorologického ústavu. Letošní duben, během kterého meteorologové dosud nenaměřili ani milimetr srážek, je podle něj extrémní. Naštěstí podle odborníků příroda čerpá z přebytku vláhy, který byl v březnu. Lesníci se ale začínají děsit následků, jaké neobvykle vysoké teploty napáchají zejména v čerstvě vysazených lesích. "Pro uměle založený porost je nynější sucho velice nepříznivé. U nás v krasu nepršelo prakticky tři týdny. Sazenice přitom potřebují vláhu, jinak se jejich ujímavost prudce snižuje. K obloze proto vzhlížíme s obavami," potvrdil Pavel Mauer ze Školního lesního podniku Křtiny. Strach mají také myslivci. "Nechybí jen désť. Kvůli proudění suchého kontinentálního vzduchu ráno nebývá dokonce ani rosa. Bohužel se tak může zopakovat, co jsme už před lety jednou zažili, totiž že ptákům vyschnou vajíčka v hnízdech a vůbec se tak nevylíhnou třeba bažanti," vysvětlil myslivec Oldřich Paar z Ořechova. Pokud se vyplní předpověď a sucho skutečně potrvá celý měsíc, bude to podle něj pro faunu katastrofa.

Foto - SUCHO! Takřka letní teploty se projevily i na zahrádkách v okolí Brna. Drobní pěstitelé, jako například Eva Trávníčková ze Žabovřesk, museli poctivě kropit záhonky.
Foto Deník/Lubomír Stehlík

JIŘÍ NOVOTNÝ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.