Přihlásit

Problémy s železnicí (Noviny Region Frýdecko-Místecko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

STŘÍTEŽ, HNOJNÍK (lew) - Lidé se obávají zejména hluku a prašnosti. V petici navrhují, aby nákladní vlaky jezdily do Českého Těšína přes Ostravu-Kunčice. Zde jsou jejich další argumenty.

V územních plánech obce Střítež a Velkého územního celku Beskydy není schválena elektrifikace tratě číslo 322, píše se v petici. Lidé dále tvrdí, že zvýšený provoz nákladních souprav povede ke vzniku významného bezpečnostního rizika u železničního přejezdu na silnici I/68: jediné úrovňové křížení hlavní silnice v úseku Dobrá - Český Těšín podle signatářů již dnes neodpovídá toku vozidel a je klasifikováno jako dopravní závada. "Kolony aut budou stát od Stříteže až po hnojnickou křižovatku. Tak to bude," prohlásil jeden z odpůrců stavby Petr Cichý a v nadsázce dodal: "Navrhuji novou cestu na Komorní Lhotku."
Petiční výbor dále upozorňuje, že v těsné blízkosti železničního přejezdu ve Stříteži se nachází dvě autobusové zastávky i zastávka železniční - mohlo by tedy dojít ke zvýšenému ohrožení cestujících, zejména starších osob a dětí, které tudy procházejí cestou do školy a zpět. Uzavření přejezdu během provozu nákladních souprav prý také znemožní průjezd vozidel záchranné služby a hasičů v krizových situacích. Kvůli stavbě se údajně podstatně sníží hodnota nemovitostí u kolejí. Ve Stříteži leží u železnice desítky parcel, s nimiž obec počítá pro budoucí výstavbu rodinných domků.
Dosud se neoficiálně hovoří o tom, že obcemi má denně projíždět maximálně 22 nákladních souprav. Signatáři jsou ale přesvědčeni o tom, že číslo není konečné. "Skutečnost může být jiná. Může to být klidně osmdesát vlaků za den. Nová rychlostní komunikace má být totiž dokončena až v roce 2013," prohlásil Vladislav Pawera. "To bude jako v tanku nebo na letišti, takový to bude rachot," dodal. Proti zkapacitnění tratě se postavili i členové Mysliveckého sdružení Černá Střítež-Vělopolí. Akce podle nich negativně ovlivní migraci zvěře ve Střítežském lese. "Samozřejmě to stavy zvěře ohrozí. Chodí tam drobná zvěř, ale i divočáci nebo jeleni, máme tam bažanty. Zkrátka s tím nesouhlasíme," řekl k chystané opravě tratě předseda sdružení Jozef Bobot. U některých druhů se myslivci obávají, že z lesa zmizí úplně. "Dnes se tam vyskytují po celý rok," prohlásil Bobot.

Foto - Stanislav Niemczyk (zleva), Vladislav Pawera, Jan Herec a Eduard Siwy stojí u kolejí ve Stříteži. Kromě Herce jsou všichni členy petičního výboru.
Foto - FM - MAREK CHOLEWA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.