Přihlásit

Se psem po Evropě bez obav (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chuť cestovat, poznávat krásy jiných zemí a přitom mít doma psího kamaráda? Pro někoho nemyslitelná kombinace. Nemožné to však vůbec není, vezměte vašeho pejska s sebou a užívejte si zážitků z cest spolu. Nyní vám přinášíme několik informací ohledně cestování se psy v rámci Evropy. Než začneme shánět potřebné náležitosti před cestou mimo naši republiku, je třeba si uvědomit, zda budeme cestovat do země, jež je členem Evropské unie či nikoliv (tzv. třetí země).

Psí pas

Pro pohyb se psem mezi státy EU nám postačí - mezinárodní pas zvířete, identifikace zvířete mikročipem nebo tetováním a platné očkování proti vzteklině.
Mezinárodní pas zvířete v zájmovém chovu slouží samozřejmě i jako očkovací a zdravotní průkaz zvířete a obdržíte jej na každé veterinární ambulanci místo starého očkovacího průkazu. Není-li váš mazlíček "papírový", tzn. nemá průkaz původu a tudíž se nehonosí vytetovaným číslem na ušním boltci, jež je uvedeno v cestovním pasu, budete muset dát pejska očipovat. "Málo bolestivým úkonem veterinárního lékaře se pod kůži (nejčastěji na levé straně krku) vpíchne asi jeden centimetr dlouhý váleček (obsahuje elektronický číselný kód zapsaný též v cestovním pasu), cena očipování psa s vydáním pasu se pohybuje okolo 800 korun," říká veterinární lékařka Milena Martincová z veterinární kliniky Zoo VET v Hradci Králové. "Očkování proti vzteklině u psů starších šesti měsíců je ze zákona v ČR povinné vždy jednou za rok. Takže pokud toto dodržujeme, neměli bychom s tím mít při vycestování do zemí EU problém. Vakcinace proti vzteklině stojí okolo 100 až 150 korun," uvedla Milena Martincová. Stejné podmínky platí pro zpětný návrat a dovoz zvířat do ČR i z některých evropských států, které nejsou členy EU, například Norsko, Lichtenštejnsko, Island, Švýcarsko, Monakoa Chorvatsko. Toto se týká i návratu z Austrálie, USA a Kanady.

Výjimky

Ovšem i v rámci zemí EU existují vyjímky. Týkají se třeba skupiny zemí Velké Británie, Irska, Švédska a Malty, kam než se svým pejskem zamíříte, musíte mít mimo třech výše uvedených náležitostí také sérologické vyšetření na vzteklinu. Provádí se ve schválených laboratořích - v Česku je to Praha a Liberec.
Povinnosti jednotlivých zemí se liší ve lhůtách, které musí od vyšetření do vstupu do země uplynout. Dále potřebujete ošetření proti echinokokóze a klíšťatům (24 - 48 hodin před vstupem do země).
Do zemí, jako je Kypr a Finsko, musíte mít kromě očkování na vzteklinu, očipování či tetování a pasu také ošetření proti echinokokóze a klíšťatům. Itálie, Polsko, Francie, Kypr a Lotyšsko zase nepovolují vstup se zvířaty mladšími tří měsíců.

Mimo unii

Pro cestování se zvířetem mimo území EU musí být splněny dovozní podmínky platící pro konkrétní "třetí" zemi a liší se dle nařízení jednotlivých zemí. Podrobné informace ke konkrétním zemím se dozvíte na informovaných veterinárních klinikách a krajských veterinárních správách.
Více se dozvíte také na internetových stránkách Státní veterinární správy ČR.

DUŠAN ERBS

Foto - LEŽET NA PLÁŽI i s pejskem nemusí být žádný problém.
Foto - autor

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.