Přihlásit

Myslivci se u soudu opět neshodli (Region Bruntálský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BRUNTÁL, STARÉ MĚSTO (kaj) - Na dva tábory se rozdělili členové Mysliveckého sdružení Staré Město. Podávají na sebe trestní oznámení, obviněn v pytlácké kauze je Stanislav K., kterého žalobce viní z nelegálního zastřelení jelena.

U soudu se sešli 14. června opakovaně svědkové, jejichž výpovědi jsou si ještě méně podobné, než den a noc. První dostal slovo Tomáš A., syn bývalého předsedy mysliveckého sdružení: "Byl jsem večer v otcově dílně a přijel Stanislav s tím, zda bych mu mohl něco odvézt. Zapřáhli jsme vozík a jeli k místu zvanému Stará salaš. Tam již ležel složen k zemi asi sedmiletý statný jelen. Složili jsme jej na zahradě před garáží obviněného." Navíc svědek Tomáš A. tvrdí, že byl celé roky nucen opravovat Stanislavovi zdarma jeho automobily. Prý ze strachu, že mu vysoký policejní důstojník přivodí životní problémy. Dostal se totiž do rvačky a tak se údajně majora obával.
"Bál jsem se, že by mi mohl nějak uškodit, přes své známé by mohl případ ovlivnit. Neměl bych podmínku, ale už nepodmíněný trest," dodal Tomáš. Tomu se policista pouze usmíval. Tomáš tvrdí, že pouze zvíře dovezl ke Stanislavovi a odjel. Podle něj k odstřelu zhruba sto třiceti kilogramového kusu došlo na sklonku listopadu 2002.
Jinak to ale vidí Monika K., manželka obviněného muže: "Stalo se to vše ale již v roce 2000. Videonahrávky pořizoval sám hospodář Zdeněk A. Ten i střílel a spolu se synem Tomášem a mým manželem jelena poté v naší garáži porcovali." Stanislav se chtěl dostat do sdružení, proto s bouráním jelena ve své garáži souhlasil. Jeho žena to nesla značně nelibě a další podobné akce rezolutně zatrhla.
"Stanislav všechny zpracoval tak, aby byli v mysliveckém sdružení proti nám. Řekl mi, že si to mám nechat pro sebe s tím jelenem, aby se o tom nikdo nedozvěděl," vypověděl naopak Tomáš. Jiní svědci zase spíše hovoří ve Stanislavův prospěch: "Viděl jsem u Zdeňka doma trofeje, řekl mi přímo, že jelena slovil na Staré salaši a že s ním v tu dobu byl Stanislav. Že jej jako policistu máme přijmout do sdružení, že by nám mohl být nápomocen," vzpomínal svědek Jiří V. Udání na Stanislava přišlo po letech a anonymně. Kvůli němu je od 11. července 2006 postaven mimo službu. Po třech letech již čin není pytláctvím, proto jej udavač označil za zloděje. I proto se spekuluje o datu události. "Svědkové z obou stran tvrdí své. Dokazování ale ještě neskončilo," řekl Alois Dlouhý, státní zástupce z Krajského zastupitelství Ostrava.

Foto - Svědek Tomáš A. při konfrontaci s Monikou K., manželkou obviněného Stanislava K. před bruntálským soudem vypovídali zcela odlišně.
Foto - KAREL JANEČEK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.