Přihlásit

Vítězství přerovských Trubačů v Rakousku (Nové Přerovsko - týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mezinárodní soutěž mysliveckých trubačů se konala v sobotu 16. června v rakouském Mürzzuschlagu ve Štýrsku. Za účasti asi 70 souborů z Rakouska, Slovinska, Polska a České republiky se soutěžilo ve třech kategoriích souborů a dvou kategoriích jednotlivců před třemi pětičlennými porotami.
Soutěže v malebném štýrském městečku Mürzzuschlag se zúčastnily i dva soubory z naší republiky: Trubači OMS Přerov a Trubači MZLU LDF Brno.
V sobotu začínali Trubači OMS Přerov jako úplně první, a to v kategorii loveckých rohů Es ladění - prestižních loveckých rohů v Rakousku. Tento los zcela jistě nebyl optimální, ale přerovští trubači se nenechali vyvést z míry a přednesli dvě povinné skladby dvě volné skladby.
Brněnští trubači přišli jako první diváci přerovské povzbudit, což se jim povedlo. O2 hodiny později si soubory vyměnily úlohy. Přerovští povzbuzovali a brněnští troubili na borlice a lesnice v B ladění. A troubili dobře. Přednesli 4 povinné skladby a 1 skladbu volnou. A na řadu opět přišli Trubači OMS Přerov s loveckými rohy v B ladění - lesnicemi, takže se všichni Češi přesunuli na místo jejich dalšího vystoupení do krásného přírodního jeviště v lese asi 1,5 km z centra města. A zde to přerovští rozbalili naplno. Po 4 povinných skladbách přednesli jako volnou skladbu Jägerboogie (Lovecké boogie), což je skladba dánského současníka, pro loveckou hudbu ve velmi netradičním swingovém duchu. Pod hlavičkou přerovských trubačů, kterých je pět - Ivo Mužný, Markéta Holbová, Jana Adámková, Irena Oršulíková a Vladimír Sekera, soutěžily i tři myslivecké trubačky ze Zábřeha - Iva Haasová, Edita Ramertová a Terezka Krobotová.
Na večerní vyhlášení vítězů se přerovští i brněnští trubači dostavili asi hodinu před začátkem, přesto již byl veliký problém sehnat místa na sezení ve velkém stanu s podiem. Ve stanu již to vřelo, přítomni byli všichni účinkující - cca 700 - 800 trubačů. Po kulturních programech místních kapel a folklorních souborů již došlo na vyhlášení výsledků. Začínalo se kategorií souborů Es loveckých rohů. Všichni poslouchali napjatě, kdy se ozve název přerovského souboru. Vzhledem k brzkému rannímu vystoupení jsme nikdo nečekali žádné přední umístění. Jaké však bylo naše překvapení a obrovská radost, když zaznělo - Trubači OMS Přerov - 3. Platz!!! 3. místo jsme snad nečekali nikdo! A vyhlášení pokračovalo kategorií souborů v B ladění lesnic. Radost a euforie pokračovaly, neboť přerovští trubači, posíleni děvčaty ze Zábřeha, v této kategorii obsadili vynikající 1. místo!!! Po převzetí cen a diplomů Trubači OMS Přerov všem přítomným zatroubili již slavné Jägerboogie.
Krásný úspěch přerovských trubačů podtrhli i Trubači LDF Brno, kteří ve své kategorii obsadili 9. - 10. místo!!! Po vyhlášení a veliké euforii se oba soubory ještě krátce setkaly s českým porotcem JUDr. Petrem Vackem, který jim všem vyslovil slova díků za perfektní reprezentaci české lovecké hudby v zahraničí. Celý večer poté zakončily oba dva soubory společným posezením nad sklenkou moravského vína a družným sdělováním dojmů z uplynulého dne. Všichni měli obrovskou radost, mimo jiné i proto, že tato soutěž přímo následovala po české národní soutěži, ve které Trubači OMS Přerov před týdnem zvítězili. Přerovští i Brněnští se ujistili, že příští rok se opět snad všichni ve zdraví a pohodě sejdou na české Mezinárodní soutěži na Hluboké či další rakouské soutěži v hornorakouském St. Florianu.

Ivo Mužný, Přerov

Foto - Přerovští Trubači zvítězili v mezinárodní soutěži ve Štýrsku.
Foto - Trubači OMS Přerov

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.