Přihlásit

Víkend patří slunovratu i recesi (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Budějovicích, Hluboké a ve Veselí se konají slavnosti

Jižní Čechy - Oslava slunovratu, ale i recese, pohyb nebo poznání jsou smyslem slavností, které se dnes a o víkendu konají v Českých Budějovicích, Hluboké nad Vltavou a ve Veselí nad Lužnicí.
 Už dnes se slepé rameno Malše v krajském městě stane scénou pro Svatojánskou slavnost, která spojí vodu, tanec, hudbu, bubny a ohně.
 Od 18 hodin na nábřeží za Solným skladem začne pohádka pro děti a výtvarné tvoření s Ateliery Bazilika. "O dvě hodiny později už bubeníci vyplní čas čekání na soumrak, kdy začne slavnost ohňů a královského setkání Titanie, královny elfů a krále lesních duchů Oberona," popsala Svatojánskou slavnost Kateřina Melenová z Baziliky, která oslavu slunovratu pořádá.
 Městské slavnosti ve Veselí nad Lužnicí, které začínají dnes, potrvají tři dny. Program je rozmanitý: od koncertů, divadla až po recesi a sportovní vyžití. Na náměstí dnes zazpívá Pavlína Jíšová, koná se také jízda z kopce na čemkoliv. Sobotní dopoledne patří Veselskému štafetovému marathonu, který odstartuje z areálu v 9.30 hodin, cíl je na náměstí. V 17.30 hodin vyplují netradiční plavidla na Lužnici a program mimo jiné večer zakončí ohňostroj. Neděli zpestří turnaj v bowlingu.
 Národní myslivecké slavnosti v Hluboké nad Vltavou začnou už dnes v 18 hodin u kostela v Hluboké nad Vltavou koncertem loveckých trubačů. "Vlastní slavnosti v sobotu otevře v 8.30 hodin Svatohubertská mše v hlubockém kostele, po které se odebere slavnostní průvod a kočáry tažené chladnokrevníky z centra města na lovecký zámek, kde od 10 hodin začne program zaměřený na myslivost a příbuzné obory," uvedl za pořadatele Martin Slaba z loveckého zámku Ohrada.
 Návštěvníci uvidí tradiční české mistrovství ve vábení jelenů, nebudou chybět ani sokolníci, kynologové nebo vábiči. V rámci doprovodného programu se před zámkem uskuteční divácky atraktivní, celodenní soutěž chladnokrevných koní. Pořadatel vypraví i několik autobusů na exkurzi do staré obory. Slavnosti skončí okolo 17. hodiny.

***

Kam za zábavou

Svatojánská slavnost 22. června, slepé rameno Malše, České Budějovice Veselské slavnosti 22. - 24. června Veselí nad Lužnicí Národní myslivecké slavnosti 23. června, lovecký zámek Ohrada, Hluboká nad Vltavou

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.