Přihlásit

Pomáhali srně i kachnám (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberecký kraj
Srna, rodinka kachen i had ve středu zaměstnal strážníky, hasiče i ochránce zvířat Libereckého kraje. Také k takovým případům vyjíždí většinou kvůli technické pomoci složky nejen Integrovaného záchranného systému.
Nejvíc práce měli zřejmě hasiči se záchranou srnce. Zvíře uvízlé v jámě zachraňovali profesionální hasiči z Turnova a dobrovolníci z Příšovic ve Čtveříně u Sychrova.
"Hasiči nalezli uvízlého srnce ve vybagrované pětimetrové jámě, kde bylo na dně trochu vody. Vystresovaný srnec nejevil viditelné známky zranění, splašeně pobíhal v jámě a nedal se uklidnit," přiblížila situaci mluvčí HZS LK Iva Michalíčková. Velitel zásahu si nejprve vyžádal uspání srnce, aby zvíře mohlo být bezpečně vytaženo. Pomoci Krajské veterinární správy či myslivců se ale nedočkal, a tak si hasiči museli poradit sami. Nakonec srnce vytáhli za parohy, za kterému mu přivázali tažné lano a zvíře z díry vytáhli.
Na pomoc němé tváři vyjeli i strážníci v Jablonci nad Nisou, spolu s ochránci přírody. Nejprve ze zahrady jednoho domu ve městě "přestěhovali" kachní rodinku s mladými, které převezli na přehradu. Večer pak vyrazili do Jindřichovské ulice v Jablonci, kam je volal muž, kterého vylekal had. "Nejprve jsme museli zajistit odborníky, protože odchyt hada není jednoduchý.
Pak jsme jej několik hodin hledali, ale bez úspěchu. Když jsme pána poučili, co dělat, kdyby se objevil znova, odjeli jsme," vylíčila Dagmar Kubištová z Ligy na ochranu zvířat. Podle všeho šlo nejspíš o zmiji, která se rozruchu kolem vylekala. "Zmije je chráněné zvíře, které bezdůvodně neútočí. Všem, kterým se podobná situace přihodí, říkáme, aby hlavně hada nezabíjeli. Nejlepší je vyvolat hluk, nechat otevřeno a on se sám odplazí," radí Kubištová.

BLANKA DANÍČKOVÁ

Vyšlo také v: Českolipský deník, Jablonecký deník, Turnovský a semilský deník

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.