Přihlásit

Nové Město je na nohou. Hledá se jelení rodinka. (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Novém Město nad Metují - Částečným úspěchem skončila snaha lesníků z Nového Města nad Metují o návrat jelenů, kteří utekli během čtvrteční prudké bouře z obory v Klopotovském údolí. Zatímco část zvěře se k velké radosti místních vrátila, v okolních lesích se stále toulá laň se dvěma koloušky.
 "Jsme z toho nešťastní. Hlavně lesník, který je vypiplal odmalička. Zatím se vrátil jen jelen," smutnila v pátek dopoledne starostka Bronislava Malijovská.
 Bouře a větrná smršť den předtím poškodily oplocení obory a několikametrovým otvorem uteklo devítihlavé stádo jelenů včetně čtyř mláďat. V pohotovosti dnem i nocí je od té doby několik lidí, připravení jsou i veterináři s puškami s uspávacími střelami. V sobotu přišel alespoň částečný úspěch, když pomohla oblíbená strava.
"Jelena jsme nalákali na kýbl s obilím. Dalších šest kusů, včetně dvou letošních mláďat, přišlo v noci na sobotu. Stále nám však chybí starší laň s loňským a letošním mládětem," uvedl vedoucí správy novoměstských lesů Jan Štícha.
 S kolegy se snaží zvířata dnem i nocí zpovzdálí sledovat, ale neúplná jelení rodinka je den ze dne více plachá. Štícha ještě v pondělí připouštěl, že se zpět možná už nevrátí. Včera však přišel další částečný úspěch. "V první den útěku jsme se ještě mohli přiblížit na deset metrů, ale pak nás nepustili blíž než na sto metrů. Nyní jsme zjistili, že se zdržují asi půl kilometru od obory v houštině. Pokud tam zůstane déle, pokusíme se je obstoupit a navést směrem ke střelcům nebo budeme doufat, že se stáhnou zpět k oboře a nalákáme je dovnitř na potravu," řekl Štícha.

Smršť, jaká tu ještě nebyla

Nad následky smršti stále kroutí hlavou. "Za pětadvacet nebo třicet let, co obůrka stojí, kvůli větru nespadl žádný strom, a letos hned dva. Jeden rozlámal asi tři metry plotu. Chystáme opatření, aby se to nemohlo opakovat. Zesílíme vrchní část oplocení tak, aby pád stromu vydrželo," uvedl Štícha.
 Klopotovské údolí leží těsně za městem. Jelení obora je s oborou pro divočáky a s ptačími voliérami oblíbenou atrakcí.
 Podle starostky drží lesníkům palce celé město. "Doslova tím žijeme. I šéf našeho odboru životního prostředí číhal na seníku. I když máme radost, že se většina jelenů vrátila, osud laně s koloušky nás trápí. Kdyby se nevrátili do obory, odloví je myslivci. Nechceme, aby skončili někde v mrazáku," řekla Malijovská.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.