Přihlásit

Ekologové první klání o oplocenku prohráli (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberec
Oplocenka na Ještědu musí pryč. Krajský úřad Libereckého kraje zamítl odvolání Společnosti přátel přírody. Ta nesouhlasila s rozhodnutím Městského úřadu v Českém Dubu o porušení zákona v případě ohrazení nové výsadby stromků na Ještědu. Podle kraje přišlo odvolání opožděně, tudíž se protiargumenty ekologů ani nezabýval.
"Odvolání je datováno dnem 30. března a bylo předáno k poštovní přepravě 2. dubna. Bylo tak předáno s dvoudenním zpožděním, tedy po uplynutí zákonem stanovené patnáctidenní lhůty," stojí v odůvodnění Krajského úřadu podepsaném Kateřinou Lauermanovou, vedoucí odboru územního řízení a stavebního úřadu. Rozhodnutí o zamítnutí stavby tak nabylo právní moci.
Společnost přátel přírody své opomenutí přiznává, boj za oplocenku však nevzdává. "Vyčkáváme, jak dopadne přezkumné řízení, které je vedeno po linii životního prostředí," sdělil předseda společnosti Jan Korytář. Ekologové napadli rozhodnutí odboru zabývajícího se myslivostí na magistrátě. Podle nich nevzal v potaz, že v případě pozemků došlo k zásadní změně.
"V době, kdy úřad vydával své stanovisko k oplocence, byla již krajem uznána jako nehonební," informoval Korytář. Právě záporné stanovisko odboru myslivosti brání udělení dodatečného stavebního povolení pro ochranu mladých stromků předzvěří.
Paradoxním v celém případu je pak skutečnost, že podle některých odborníků nebylo na oplocenku stavební povolení potřeba, a že se jednání úřadů vymyká běžné praxi. V Jizerských horách je možné spatřit mnohonásobně rozměrnější obdobné stavby, které vlna odporu nezasáhla.
Výsledek přezkumného řízení rozhodnutí Libereckého magistrátu pak může mít vliv na nařízení o odstranění stavby. Může dojít kjeho změně, či dokonce zrušení jeho platnosti. "Tyto úvahy jsou však za situace, kdy řízení není ukončeno, předčasné," zdůraznila Kateřina Lauermannová. Další kroky chce Společnost přátel přírody ještě projednat se svými právníky.

MARTINA MACHOVÁ

Foto - PŘELEZ. Oplocenku lze na několika místech snadno přelézt. Zvířata však mají vstup ke mladým stromkům zakázaný.
Foto - spp

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.