Přihlásit

Kvůli ochraně vinic pěstitelé loni odstřelili tři tisíce špačků (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno
Jihomoravští vinaři loni na podzim při ochraně úrody na vinicích zastřelili kolem 3000 špačků. Umožnila jim to zvláštní vyhláška tehdejšího ministra životního prostředí, jejíž vznik inicioval Svaz vinařů a Jihomoravský kraj.
Ornitology tak velký počet odstřelených ptáků překvapil. Očekávali spíše několik desítek případů. "Na populaci špačků to ale nemá žádný vliv," připustil Josef Chytil z Chráněné krajinné oblasti Pálava.
"Zatím nemáme indicie, že by mělo být letos špačků méně než v minulých letech. Počasí bylo příznivé a špačci vyvedli mladé. Podle posledního sčítání jich na jihu Moravy žije kolem 250 až 500 tisíc. Vinaři tak populaci špačků nemají šanci ohrozit," řekl Chytil.
Vyhláška neumožňuje volný odstřel špačků, ale pouze výstražný odstřel několika jedinců. Cílem je odehnat špačky od úrody. Běžné plašení bez možnosti výstražného odstřelu některých z nich je totiž málo účinné.
Podle vyhlášky mohou střílet brokovnicí pouze na okraje hejna čítajícího odhadem nejméně tisíc ptáků. Mohou vystřelit pouze dvakrát, znovu pouze v případě, že se hejno vrátí. Střelec musí zastřeleného špačka dohledat, sejmout mu ornitologický kroužek a odevzdat ho ochráncům přírody s informací o datu a lokalitě zástřelu.
Dosud mohli vinaři po špačcích střílet jen na základě dlouhého a komplikovaného správního řízení. S žádostí o povolení se museli obracet na úřad obce s rozšířenou působností. Na vydání rozhodnutí měly obce poměrně dlouhé lhůty a navíc musely vyřizovat stovky žádostí od jednotlivých drobných pěstitelů.
Problém s ochranou vinic před špačky nastal podle vinařů poté, co byl špaček obecný vyřazen ze seznamu lovné zvěře a začala pro něj platit zpřísněná ochrana. Vynětí špačka ze seznamu údajně prosadili myslivci, kteří se obávali toho, aby nemuseli hradit škody napáchané tímto ptákem.

DAN PETRUCHA/ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.