Přihlásit

Ptačí chřipka na jihu nestraší (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českobudějovicko
Drůbež, kterou chovají podnikatelé, bezodkladně zavřená pod střechami, konec výstav a soutěží ptactva či daleko pozornější sledování zdravotního stavu opeřenců. Takto to od včerejška vypadá po celé České republice, a to kvůli dalšímu výskytu ptačí chřipky. Podle námi oslovených organizaci ale není ve zdejším regionu žádný důvod k panice.
"Jsme domluveni se Státní veterinární správou České republiky, že se sem k nám přijedou podívat na naše současná opatření, pokud nebudou i tato opatření stačit, domluvíme se co dál," uvedl včera k tématu zoolog zoologické zahrady Ohrada v Hluboké nad Vltavou Ivan Kubát. "Všichni ptáci jsou pod sítí. Také krmení nemůže být kontaminováno trusem volných ptáků, krmítka jsou zastřešena a ani zde nemáme pohromadě drůbež a hrabavé ptáky, na což nejčastěji poukazují státní veterináři," dodal Kubát.
Problém s dodržením bezpečnostních nařízení nemá ani společnost Lesy a rybníky města Českých Budějovic (LARM ČB). "My jsme trvale pod kontrolou státní veterinární správy nejen kvůli chovům a reprodukcím kachen a bažantů. Dodržujeme veškerá opatření, a i ta nynější respektujeme," odmítl včera jakékoliv pochybnosti či potíže ředitel LARM ČB Pavel Hartman.
"V podstatě se tedy pro nás nic nemění," doplnil ředitel.
Právě nejpravděpodobnějšími přenašeči nákaz virem H5N1 jsou volně žijící ptáci. Jejich zdraví mimo jiné monitorují i myslivci. Ti jsou díky každodennímu pobytu v přírodě a dobrým znalostem biologie či etologie velmi důležití pro zjištění jakékoliv odchylky.
"Zajišťujeme v terénu základní monitoring výskytu zvláště u vnímavých druhů ptáků a budeme tak pomáhat s opatřeními, která navrhne státní veterinární správa," říká za Českomoravskou mysliveckou jednotu Jiří Šilha. "Naše práce se v terénu už v minulosti dosti osvědčila, zejména v krocích při likvidaci vztekliny, při opatřeních proti moru prasat a výskytu trichinentózy," zdůraznil myslivec Šilha.

PETR LUNDÁK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.