Přihlásit

Jelení trofej může stát i statisíce (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chrudimsko
Ráj zvěře i lovců, kteří za nevšední myslivecké zážitky neváhají zaplatit. Ale také příroda, zapovězená po část roku náhodným návštěvníkům. To jsou obory na Chrudimsku.
Státní podnik Lesy České republiky je nejvýznamnějším vlastníkem lesů u nás, na pozemcích podniku se rozkládá také Slavická, Strádovská i Janovická obora. "Oboru v Janovicích provozujeme ve vlastní režii. Strádov a Slavice pronajímáme zájemci na základě výběrového řízení," vysvětluje lesní správce Jan Znojemský z nasavrcké lesní správy. "Jedná se o takzvané lesy zvláštního určení, kde hraje podstatnou složku v jejich významu chov zvěře a lov ke komerčním účelům. Není to ale pravidlo, nedaleká obora v Žehušicích slouží například k chovu vzácného bílého jelena," říká Znojemský. Vstup do obor bývá zjara a na podzim sezónně omezen. Jednak kvůli ochraně kladených mláďat, na podzim zase patří lesní obory lovcům. "Ve Slavicích a v Janovicích se loví jeleni, Strádovská obora nabízí střelcům zážitky při lovu muflona. Za skolení trofejové zvěře je třeba provozovateli obory zaplatit," dodává Znojemský. Nejde přitom o nijak malé částky. "Jen za střelení dobrého trofejového srnce se může platit osm až deset tisíc korun," uvádí myslivec Jiří Ročňák, pracovník odboru životního prostředí při chrudimském městském úřadu. Střelci přitom patří pouze vytoužená trofej, zbytek těla a maso zvířete zůstává majetkem nájemce revíru. "U muflona se může cena trofeje vyšplhat třeba na padesát tisíc, u jelena snadno i na dvojnásobek," vypočítává Ročňák. Přesnou částku za rozhodující výstřel určuje kvalita trofeje. Tu je ale možné zcela posoudit a přesně bodově ohodnotit až po složení zvířete. Nedávná historie zná i některé extrémní případy. "Bývalý ministr zemědělství Jan Fencl ulovil před šesti lety jelena, jehož rekordní trofej byla následně vyčíslena asi na 800 tisíc korun," vzpomíná Ročňák. Najímání honiteb však podle chrudimského odborníka přesto není výdělečnou činností. "Nájem není levný, jde mnohdy o statisíce korun. K tomu je nutné připočítat ještě výdaje spojené s krmením a s péčí o zvířata i o jejich životní prostředí. Peníze se proto většinou nájemcům sotva vrátí. Myslivost zabere také spoustu volného času. Je to prostě láska a koníček pro ty, kdo na to mají," uzavírá Ročňák.

Glosa autora článku k lovcům a k myslivosti na chrudimsky.denik.cz/lovci

Foto - NA PASTVĚ. Vysoká zvěř láká lovce především krásou svých trofejí. Než se ale ozve rána z kulovnice, stojí péče o zvířata v lesích i v oborách hodně peněz, úsilí i volného času.
Ilustrační Foto - Karel Dvořák

MAREK NEČINA

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.