Přihlásit

Divočáci si slastně lebedí v kukuřičných polích (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tachovsko
Divočáci škodí zemědělcům v polích. Pochutnávají si na kukuřici, obilí i bramborách. Rolníci sčítají škody a vyzývají myslivce k odstřelu.
"Prasata jsou kvůli mírné zimě přemnožena, škodí nám hlavně v kukuřici. Myslivci by s tím měli něco dělat. Škody jdou do desetitisíců," posteskl si Miroslav Bečvář z Agročasu Částkov.
Po nimrodech peníze nechtějí. "Myslivcům škody nevyčíslujeme. Hospodaříme na velkých plochách a zruinovali bychom je," dodal.
Zemědělci po nájezdu divokých prasat sklízejí jen holá stébla. "Také si v porostu dělají kaliště," uvedl Bečvář.
"Prasat je více. Vloni jejich stavy výrazně ovlivnila tuhá zima. Jsme rádi, že se stav srovnal. Problém je, že musíme platit škody, které způsobí," řekl nám Rudolf Ládr, předseda myslivecké komise.
Na řadu přijde odstřel. "Od srpna nám začíná průběrná sezóna. Budou se střílet hlavně selata a lončáci, to jsou prasata do dvou let. Od listopadu pak začínají společné lovy, které už nejsou tolik šetrné," uvedl předseda.
"Hospodaří se velkoplošně a zvěř má větší prostor k vytvoření úkrytu v poli. Má tam vodu a dostatek potravy. Bývá tam dobře živa a bohužel toho také dost poničí," konstatoval Ládr.
"Každá škoda je vyčíslována individuálně a platí jí uživatel honitby, ve které došlo k poničení," informoval nás předseda.
V mysliveckém roce (od 1. dubna do 31. března pozn. red.) bylo v honitbách na Tachovsku a Stříbrsku uloveno celkem 1854 kusů černé zvěře.  Foto - Myslivci se připravují k odstřelu přemnožených divokých prasat. Průběrný odstřel začíná už v srpnu.
Foto - Deník/Miloš Němec

HANA ŠTORKUPOVÁ

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.