Přihlásit

Radar by měl stát uprostřed brdských lesů (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Zástupci české armády a vládní úředníci novinářům poprvé ukázali místo uprostřed brdských lesů, kde přesně by měl stát radar americké protiraketové obrany. Nejbližší obydlí je od něj vzdálené necelé 2 km.

Andrej Čítek, mluvčí, Ministerstvo obrany:
Kóta 718 je v této lokalitě a jedná se o vrch, který sahá nad všechny okolní obce a tím je zajištěno, že ten paprsek bude mířit mimo jakékoliv lidské osídlení.

Autor
Novinářský výlet do lesa, organizátor - armáda, cíl - prezentace místa budoucí americké základny. Trasa vede lesní cestou. Novináři míjejí např. opuštěný myslivecký posed, čmeláky na bodláčí, pavučiny nebo mladý smrkový les. Česká republika, Brdy, kóta 718. Na místě, které teď sledujete, by v budoucnu měly zelenou louku nahradit zelené vojenské uniformy. Tady bude stát radar.

Andrej Čítek, mluvčí, Ministerstvo obrany:
Kdyby se zde stavělo, už by zde nebyl les, ale bylo by zde normální vojenské zařízení. Ale ten rozsah terénních prací by nebyl velký.

Tomáš Klvaňa, vládní organizátor pro komunikaci programu protiraketového programu:
Nejbližší obec je obec Teslíny vzdálená 1 700 metrů. Potom Míšov ve vzdálenosti 2 km tímto směrem.

Autor
Obec Míšov, obyvatelé oslovení Českou televizí. Ptali jsme se na radar.

Obyvatelé obce Teslíny:
96 % lidí je proti. Sem vždycky někdo přijede z Prahy a ten tady samozřejmě obhajuje to, za co je placený.

Obyvatelé obce Teslíny:
Mám strach ze zdravotních rizik, z toho záření.

Autor
Zdravotní ani ekologická rizika nejsou, říkají ale zástupci armády a vlády. Dodávají, že radar bude vysílat v tzv. pásmu X, ve kterém pracují běžné letištní nebo meteorologické radary.

Tomáš Klvaňa, vládní organizátor pro komunikaci programu protiraketového programu:
Tento radar má velmi úzký paprsek. To znamená to boční nebo zadní záření je minimální a nijak se nedotkne okolních obcí.

Autor
Pokud v budoucnu na tomto místě skutečně bude stát americká radarová základna, pro lidi z okolních obcí to bude znamenat řadu omezení. Například budou mít zákaz pohybu v okruhu půl kilometru od základny. Pro veškerá letadla zas bude platit zákaz přeletu v okruhu 5 kilometrů od základny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.