Přihlásit

Dohledávka kachny v rákosí zpečetila osud závodníků (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kosičky
Myslivci a všichni majitelé psů s loveckými sklony měli v sobotu jeden z velkých dnů. Na Třesickém rybníku se konal již osmý ročník speciálních vodních prací o putovní pohár Stanislava Vojnara.
"Zúčastnění psi skládají zkoušky, aby získali osvědčení, že mohou dohledávat ulovenou drobnou zvěř na hladině. A samozřejmě soupeří o putovní pohár," prozradila jednatelka okresního mysliveckého spolku Hradec Králové Vladislava Kolářová. Vzápětí dodala, že zkoušky mají dvě části, a to práci na hluboké vodě a donášení kachny, které spočívají v několika různých disciplínách.

Náročné zkoušky všichni nezvládli

Letošní ročník se setkal s velkým zájmem. Do soutěže se přihlásilo 18 psů nejen z Hradecka, což je plný počet. "Přihlášku je potřeba poslat už s předstihem. Některé závodníky jsme měli nahlášené už v únoru," prozradila.
Hodnocení není vůbec jednoduché a komisaři přihlížejí k mnoha kritériím. Jedna z dlouholetých rozhodčích, Marta Jiruchová, dodala, že nejdůležitější je znát zkušební řád, aby některý ze závodníků nebyl poškozen. "Na průběh dohlíží celkem šest rozhodčích spolu s vrchním komisařem. Psi se vždy rozdělí do skupin po šesti a u každé soudcují dva," poznamenala Kolářová. V jednotlivých disciplínách může pes získat nejvyšší koeficient čtyři, který se pak násobí, a celkový maximální počet bodů je stanoven hodnotou 100. "Pro ty nejlepší ohaře to není vůbec problém. Loňský vítěz získal 100 bodů celkem bez problémů," pochlubila se.
"My zatím postupujeme velmi dobře, ale ještě nás čeká asi nejtěžší disciplína. Ne nadarmo se jí říká disciplína pravdy. Je to nahánění v rákosí," prozradil jeden ze závodníků Stanislav Bejšovec s fenou Helou od velkého Besta.
Zkoušky se ale neobešly i bez "odpadlíků". "Dva soutěžící odstoupili v průběhu hodnocení, protože pes nezvládl dohledání kachny," dodala Kolářová. Vítězem a novým majitelem poháru se stal německý krátkosrstý ohař Agar Sony ze Bzové s vůdcem Romanem Moravcem z Chocně, který získal plný počet bodů.

"Pro ty nejlepší ohaře není vůbec problém získat plný počet bodů," řekla jednatelka mysliveckého spolku Vladislava Kolářová.

Foto - NAHÁNĚNÍ V RÁKOSÍ je jedna z nejtěžších součástí celých zkoušek. Pětiminutový interval, ve kterém pes prohledává rákosí bez jakékoliv návnady, je často nekonečný.
Foto - Deník/Silvie Růčková

SILVIE RŮČKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.