Přihlásit

Zůstala tradice loveckých sbírek (Prostějovský týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hrad Úsov se nachází kousek od Šumperku. Byl postaven králem Václavem I. či jeho synem Přemyslem Otakarem II. někdy v polovině 13. století. Jeho vzorem měl být francouzský kastel, stavitelé ale nepochopili základní princip jeho výstavby. Úsovské věže neumožňují boční palbu, ale naopak jsou zataženy směrem k nádvoří. Hrad byl v přímém držení panovníka, od 14. století byl ale často zastavován. Za válek mezi markrabaty Joštem a Prokopem na přelomu 14. a 15. století byl Úsov důležitou základnou markraběte Prokopa a jako takový se zcela jistě stal terčem vojenských akcí. Vletech 1415 až 1513 drželi zástavu páni z Vlašimi, za nichž byl hrad zcela přestavěn. Za Boskoviců (1513- 1597) byl jižní palác rozšířen až k branské věži, její průjezd zazděn a vstup přesunut do dnešní polohy.
V roce 1597 vyženili Úsov Liechtensteinové, kteří jej drželi až do roku 1945. Roku 1852 zde zřídili lesnickou školu, která byla po krátkém působení přesunuta na hrad Sovinec. Sbírky této školy se staly základem lesnického a loveckého muzea. V roce 1945 byl Úsov zkonfiskován a roku 1995 jej od státu převzalo město Úsov. Užívá jej Okresní vlastivědné muzeum v Šumperku, které zde udržuje tradici lesnických, mysliveckých a loveckých sbírek.

(roh)

Foto - Hrad Úsov. Před půldruhým stoletím v něm Liechtensteinové založili lesnickou školu.
Foto Leona Roháčková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.