Přihlásit

Lovit zvěř se musí bezpečně (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Srpen v myslivosti

V srpnu se na polích dokončuje sklizeň obilnin a máku. Po přejezdu kombajnu se pole poskytující dostatek klidových a potravních možností rázem mění na potravní poušť, bez zdroje potravy, krytu i vody pro zvěř.
Na tichých procházkách přírodou můžeme pozorovat končící srnčí říji, teritoriální chování srnců a jejich vzájemné potyčky. Silní srnci srdnatě hájí svoje teritorium a vytrvale vyhání slabší srnce a zároveň vyhledávají říjné srny.
Okresní myslivecké spolky ČMMJ pořádají zkoušky lovecké upotřebitelnosti pro lovecké psy. Myslivci do přírody vypouštějí odchované bažanty a koroptve. Myslivci dále provádějí monitoring zdravotního stavu volně žijících ptáků, a případné odchylky či úhyny okamžitě hlásí veterinářům.
Při suchém počasí myslivci doplňují vodu do napajedel. Po sklizni obilnin je nutno začít s přikrmováním spárkaté přežvýkavé zvěře, protože ta má v tomto období přizpůsobený trávicí systém pro trávení zrnin. Pokud chceme z prázdninových procházek odcházet z přírody s poznáním, dosyta občerstveni rozmanitostí přírody, nechť nás na našich toulkách provází také ohleduplnost ke zvěři.

Lov zvěře

Srpen je dobou dovolených, a proto musí myslivci dodržovat všechny zásady bezpečnosti při lovu, zejména za snížené viditelnosti - večer a brzy ráno. Nejen s houbaři, ale dnes i s cyklisty se můžeme v honitbách setkat na nejneuvěřitelnějších místech a v době, která někdy překvapí.
Myslivce by již neměl zaskočit pohled na houbaře procházející temnou lesní houštinou za prvního ranního rozbřesku i za večerního soumraku, kdy jsou podmínky pro sběr hub silně omezeny faktem, že není nic vidět. Houbaření je vášeň, která nedá lidem spát, a je nutné s tím počítat.
V srpnu je možno na strništích po obilninách a řepkách lovit černou zvěř, která byla zvyklá chodit do obilí a několik dnů po sklizni chodí stále stejnou cestou. Předmětem lovu by měli být především selata a lončáci. Zásadně se neloví samostatné kusy. Jsou to zpravidla kňourci, kteří se oddělili od tlup, příliš neškodí a budou tvořit základ sociální struktury populace.

Práce hospodáře

Myslivecký hospodář vede záznam o hospodaření v honitbě, evidenci o ulovené zvěři, o vydaných plombách a podává hlášení dle dispozic Státní správy myslivosti.
Myslivecký hospodář pokračuje ve spolupráci se zemědělci na vyhánění zvěře z polí před sklizní, aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám na zvěři. Uživatelé pozemků by měli informovat myslivce o plánované sklizni pícnin, aby mohli myslivci zajistit projití porostů a vyhnání zvěře.
Otavy na loukách sice nejsou tak vysoké, zvláště při letošním suchém počasí, nicméně pojezdová rychlost žacích strojů při sečení je tak vysoká, že přesto hrozí zvěři zranění i smrt.
Nejúčinnější metodou zabránění škod na zvěři je vyhánění zvěře z porostů před sečením myslivcem s pomocí lovecky upotřebitelného psa v kombinaci s pachovými či optickými plašiči. Sklízeče píce musí být ze zákona vybaveny platičem zvěře, tato povinnost není ze strany zemědělců dodržována.

Jiří Šilha, Českomoravská mysl. jednota

Foto - Lov musí být hlavně bezpečný, zdůrazňují myslivci.
Repro SD 2x

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.