Přihlásit

Začala lovecká sezona. I pytlákům (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Hlavní lovecká sezona začala včera ve 13 pražských honitbách. V některých oblastech ovšem myslivci nebudou mít moc co lovit. Ve svých revírech na okrajích metropole se totiž potýkají s nelegálními lovci, kteří decimují stavy zvěře.

Mírné tresty

Přestože je pytláctví poměrně rozšířené, pytláka se myslivcům či policistům podaří chytit jen zřídka. A i když ho chytí, je těžké ho potrestat. V současném právním řádu totiž vedle sebe existují dvě kvalifikace pytláctví: jako trestný čin i jako přestupek. A podle zkušenosti myslivců i porybných zadržení pytláci většinou odcházejí od soudu s mírnějším trestem za přestupek, což je od dalšího lovu načerno neodradí.
"S pytláctvím v Praze a okolí máme opravdu problémy," připouští Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty. "Pytlačí se jak v honitbách, tak mimo ně. Nejhorší je to v Krčském lese, kde pytlačí zahraniční stavební dělníci, ale devastovány pytláky jsou i okraje Prahy, které nejsou honitbami. Pytláci používají zvláště zavrženíhodný způsob lovu - kladou oka, v nichž zvíře nesmírně trpí, než pojde," stěžuje si Králíček.
"Například na Lochkově se pytlačí srnčí i černá zvěř, v Krčském lese mufloni a srnčí. Soudci nemají zkušenosti s užitím paragrafu trestního zákona a pytláci tak odcházejí s přestupkem, což je netrápí a pokračují v pytlačení dál," říká Králíček. "Je znám případ, kdy před dvěma lety na okraji Prahy lovil pytlák zajíce, a to i v únoru, kdy je lov zakázán, protože je pak zpracovával ve své restauraci. Ani on nebyl souzen za pytláctví, což je nepochopitelné," dodává Králíček.
Lesní Kunratického lesa Jan Karban spravuje nehonební pozemky (na kterých se neuplatňuje právo myslivosti), kde v poklidu žije srnčí a mufloní zvěř, bažanti, zajíci i divoké kachny. "Přímé důkazy pytláctví jsem v posledních dvou letech nenalezl, přesto si myslím, že zde existuje. V nočních hodinách se občas z lesa ozývají rány z kulové zbraně. Zda jde o vyřizování účtů mezi lidmi, nebo o střelbu na zvěř, nevím," říká Karban.
Nicméně starší důkaz o pytláctví v pražské přírodní rezervaci má. "Před třemi lety byla nalezena ulovená srna," vzpomíná na objev s tím, že pytlák byl zřejmě vyrušen a nestihl srnu odnést.

PETR TOMÍŠEK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.