Přihlásit

Myslivci: zvěř chránit, ne jen lovit (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlavsko
Začala lovecká sezona. Myslivci na Jihlavsku však přiznávají, že to pro ně nic moc neznamená. "Když má někdo vztah k přírodě, tak po lovu až tak netouží. K myslivectví to sice patří, ale není to jeho podstatou," ujistil František Černý z Oblastního mysliveckého spolku v Jihlavě.
Místopředseda sdružení František Klimeš navíc dodal, že například jelenů, kteří se od začátku srpna mohou také lovit, je na Jihlavsku málo. "Vyskytují se pouze v okolí Javořice. Na druhou stranu tady máme třeba dost divočáků," objasnil Klimeš.
Kdo se chce vydat na lov, musí nejprve získat povolení. "Povolenky vydává hospodář a schvaluje je i Magistrát města Jihlavy," přiblížil František Černý, který se stará o oblast v okolí Rácova a Lovětína. "Myslivec by měl spíše chránit přírodu a pečovat o zvěř, aby v té přírodě ještě něco zbylo," zdůraznil Černý.
Po mnoha letech se počty myslivců konečně opět zvyšují.
"Před patnácti lety mohla za velký úbytek změna legislativy, která nařizovala myslivcům nosit zbrojní pas, který do té doby nepotřebovali. Šlo především o starší myslivce, kteří si už nechtěli nový zbrojní průkaz zřizovat, a byl zaznamenán až dvacetiprocentní úbytek myslivců," řekl Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty.
Za aktuálním růstem stojí především nový druh zájemců. "Vedle tradičních myslivců, pro které je to koníček, přichází čím dál více podnikatelů, kteří v lovu vidí prestižní záležitost," uvedl.
Noví zájemci přicházejí i do řad jihlavských myslivců. "Stabilně máme asi dvanáct set členů a každoročně přijímáme kolem třiceti dalších zájemců," podotknul Klimeš.
O budoucnost myslivectví se žádný z dotázaných myslivců nebojí. "Spíše mám obavu z toho, že přibývá více lovců než myslivců," konstatoval František Černý.

VOJTĚCH SEDLÁK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.