Přihlásit

Myslivci nabíjejí zbraně, houbaři by měli obléknout reflexní barvy (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českobudějovicko
V době dovolených patří stále mezi nejoblíbenější činnosti houbaření a procházky po lese. Při nesprávném chování může dojít i k nehodám s tragickými následky.
K úrazům způsobeným postřelením často lidé přispívají sami. Například do Staré Obory je lidem vstup zakázán, přesto se tam občas nějaký houbař objeví.
"To je velice nebezpečné v jakoukoliv roční dobu, protože v oboře je lov povolen po celý rok, což si někteří návštěvníci lesa často neuvědomují. Myslivci samozřejmě s přítomností lidí nepočítají," uvedl šéf Lesní správy Hluboké nad Vltavou Jan Zasadil. "Obecně ale samozřejmě platí, že čím více je člověk v lese vidět, tím lépe. Reflexní barvy oblečení doporučujeme hlavně houbařům, kteří si oblíbili chodit do lesa v ranních a večerních hodinách. Těm bych poradil nosit s sebou i baterku, aby nedošlo k záměně, když se budou sklánět někde v roští," doplnil.
První srpnový den každý rok nemohou dospat hlavně myslivci. "Na první lov vysoké se samozřejmě těším. Chodíme s tátou dost často," řekl včera vášnivý střelec Jan Leskovec.

Lovit sem jezdí také cizinci

Nebezpečí pro houbaře a jiné výletníky jedním dechem potvrdil. "Může se teoreticky stát, že si myslivec splete houbaře s divočákem, nebo srncem, ale je vyloučené, že by si dovolil vystřelit, pokud si není stoprocentně jistý cílem. Například honci na naháňkách nosí reflexní vestu povinně. Kdyby ji nosil každý, kdo je zrovna v lese, bylo by to jednodušší, ale taková možnost není pravděpodobná."
Lov ve Staré Oboře si oblíbili i lidé z celého světa. "Kromě našich sousedů tu máme často i Američany, Kanaďany, Rusy, ale přijeli k nám například také Švédové, Finové nebo i Italové," vyjmenoval návštěvy Jan Zasadil. Bezpečnost při takových akcích zajišťují zkušení myslivci, kteří na ostatní střelce dohlížejí.
"Samozřejmě se občas stane, že zbraň vystřelí, kdy nemá, ale za celou dobu mého působení tu nedošlo k jedinému zranění člověka. Také díky tomu, že bezpečnostní opatření jsou tak přísná," připomenul Jan Zasadil.

ANNA PEŠTOVÁ TADEÁŠ NOVÝ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.