Přihlásit

Myslivce dráždí jelení farmy (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRAHA
V Česku se rozmáhá nový byznys - chov jelenů. Desítky tisíc jelenů a daňků se chovají na farmách, kterých jsou v ČR již přibližně čtyři stovky. To se nelíbí některým myslivcům, kteří rozvojem těchto farem přicházejí o dosavadní monopol dodavatelů jeleního masa na domácí trh.
 Zástupci Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) často farmové chovy jelenů a daňků kritizují. Podle jednatele ČMMJ Jaroslava Kostečky myslivcům na chovatelích vadí, že ne vždy dodržují veškeré stanovené veterinární a etické normy týkající se chovu vysoké zvěře. "Jelen na farmě už není krmen klasicky, ale je krmen jako dobytek. Různými směsmi, silážemi atd. Nemůžeme vyloučit, že v minulosti byla používána masokostní moučka," tvrdí myslivec Kostečka.
 Chovatelé jelenů, které zastupuje Asociace farmových chovů jelenovitých České republiky, se však proti obviněním ze strany myslivců ostře ohrazují. Vylučují, že by v jejich chovech docházelo ke krmení zvěře zakázanou masokostní moučkou. "Ze své dlouholeté praxe neznám ani jeden případ, kdy by farmář dával jelenům masokostní moučku," řekl LN viceprezident AFCHJ a v současné době nejuznávanější autorita na jelenovitou zvěř Luděk Bartoš. "Představa, jak farmář někde draze nakupuje zakázanou masokostní moučku a pak ji nutí svým jelenům, je mimo oblast reality," dodal Bartoš.
 Zástupci myslivců mají také podezření, že na některých farmách dochází k ilegálnímu poplatkovému odstřelu. Podle Kostečky mohou tak například cizinci platit farmářům, aby si u nich mohli "za plotem" trefit kapitální kus. "Žádný prokázaný případ, že by na farmách docházelo k odstřelu za peníze, neexistuje," řekl LN majitel jelení farmy a člen AFCHJ Daniel Pitek. "Ti, kteří to říkají, by měli svá tvrzení dokázat. Jinak se jedná o pomluvu a šíření poplašné zprávy."
 Odstřel jelenů na farmách je zákonem zakázaný. Z toho vyplývá, že v případě porážky musí chovatel nechat odvézt jelena na klasická jatka. To se však podle Pitka rovná týrání zvířat. Poukazuje na to, že dostat polodivokého jelena do přepravního boxu je téměř nadlidský úkol a manipulace s ním může být nebezpečná. "Zvíře navíc trpí obrovským stresem, což se projeví na kvalitě masa. " řekl Pitek.
"V zahraničí se jeleni poráží kulovnicí střelou na krční tepnu, to je nejhumánnější způsob porážky. Zvíře je okamžitě mrtvé, nestačí si nic uvědomit," popsal Pitek své zkušenosti z porážky jelena v Rakousku, které byl osobně přítomen. "Státní úředníci jsou ovlivněni mysliveckou lobby, o změně předpisu nechtějí slyšet," stěžuje si Pitek.

Foto popis: Boj o trh? Jelení maso je dobrým zbožím pro farmáře i myslivce.
Foto Autor - Foto archiv LN

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.